- "Coruscant'daki Jedi Tapınağı… Öyle bir yer yok. Orası artık İmparatorluk Sarayı."
- ―Kreel, Luke Skywalker'a
Eskiden Jedi Büyük Tapınağı, Coruscant tapınağı veya basitçe Jedi Tapınağı olarak bilinen İmparator'un sarayı olarak da bilinen İmparatorluk Sarayı, Sith'in Kara Lordu ve Galaktik İmparator Darth Sidious'ın İmparatorluk Devri'nde Galaktik İmparatorluk'un başkent gezegeni Coruscant'taki İmparatorluk Şehri'nin Federal Bölgesi'nin Saray Bölgesi'nde bulunan resmî ikametgâhıydı. Jedi kökenlerinden arındırılmış olmasına rağmen Saray, ziggurat formunun yanı sıra dört Konsey Kulesi ve İmparator'un taht odasını içeren merkezi Saray kulesinden oluşan kendine özgü tacını korumuştu.
Yeni Düzen bildirgesinden çok önce Dört Usta tarafından inşa edilen Jedi Tapınağı, yüzyıllar boyunca birçok kez yeniden inşa edildi ve genişletildi. Düzen'in merkezi olarak Tapınak, Düzen'in iyi korunan sırlarının bulunduğu Holokron Mahzeni, galakside bulunan bilgilerin toplandığı Jedi Arşivi ve Jedi Yüksek Konseyi'nin galaktik olayları tartıştığı ve Güç'ün iradesini belirlediği Jedi Konseyi Odası gibi birçok önemli konumlara sahipti. Cumhuriyet'in son yıllarında Büyük Cumhuriyet Ordusu klon askerlerini Jedi General rütbesiyle yönetmeyi üstlenen Jedi'ların Bağımsız Sistemler Konfederasyonu'na karşı çatışmaya giriştiği Klon Savaşları sırasında Düzen'in emirleri Tapınak'tan veriliyordu.
Klon Savaşları'nın sonunda Jedi yönetimli Cumhuriyet orduları, Ayrılıkçı ordusunun Dış Halka Bölgeleri'nde bulunan kalelerine kuşatmalar koydukça kazanma yolundaydı. Bu zamanda çatışmayı planlayan Sith Lordu'nu bulma çabalarına rağmen başarısız olan Düzen düşüşte idi. Sith Lordu'nun aslında Yüce Şansölye Sheev Palpatine olduğunu keşfeden General Anakin Skywalker oldu. Fakat Skywalker bunu yaparak Güç'ün karanlık tarafının cezbine kapıldı ve Darth Vader oldu. Yeni ustasına çırak olarak hizmet eden Vader, 66. Emir'in bir parçası olarak 501. Lejyon ile Tapınak'a saldırdı. Tapınak saldırısı Düzeni kaçaklar ve münzevi kişiler olacak kadar sayıca azaltan ve yok eden bir katliamdı. Tapınak'ın düşüşünden sonra Sidious, kendisini İmparator ilan etti ve Cumhuriyet'i yeni bir rejime dönüştürmeye başladı. Zaferini kutlamak için İmparator, Jedi Tapınağı'nı İmparatorluk Sarayı haline çevirerek kendi ikametini Yüksek Konsey Kulesi olarak seçti. Düzen'i yok eden Sith Lordu tarafından bir milenyumluk gelenekleri ortadan kaldırılan Jedi'ların unutulduğu İmparatorluk Devri boyunca onun güç merkezi olarak görev yapacaktı.
Bir jenerasyon sonra İmparator, YSS 4 yılında Endor Savaşı'nda öldürüldü. Sidious'un öldüğü haberiyle galaksinin her yerinde ve Baş Vezir Mad Amedda ile destekçilerinin kendilerini kitlediği Saray'ın bulunduğu ve Anıt Plazası sokaklarında coşkun vatandaşların eğlendiği taht dünyası Coruscant'da kutlamalar başladı. Aynı zamanlarda Jedi Şövalyesi Luke Skywalker, bir zamanlar Jedi Tapınağı'nın kalbinde bulunan Güç'e duyarlı bir ağacın parçasını kurtardı.
Galaktik İç Savaş'ın son günlerinde Amedda, kendini İmparatorluk Danışmanı ilan etmiş Filo Amirali Gallius Rax'e sadık askerler tarafından Saray içinde ev hapsine koyuldu. Daha sonra YSS 5 yılında Jakku Savaşı'nın yaşandığı zamanda bir grup çocuğun yardımıyla kaçmayı başardı. Rax'ın Jakku'da ölmesinden sonra Amedda, savaşı bitiren bir barış antlaşması Galaktik Ahenk'i affı karşılığında imzalayarak Galaktik İmparatorluk'u Yeni Cumhuriyet'e teslim etti.
Tasvir[değiştir | kaynağı değiştir]
Jedi Tapınağı[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Bir holokron almak için Jedi Tapınağı'na sızmam gerekir. Bu imkansız, ölümcül olduğundan bahsetmiyorum bile."
- ―Cad Bane, Darth Sidious'a
Federal Bölge'den ayrı olan Jedi Tapınağı, Tapınak Bölgesi olarak bilinen kendi bölgesinde yer alıyordu. Heykeller ve küçük parklarla donatılmış bölgeyi tapınağın girişine doğru giden bir törensel yol olan Ayin Yolu ikiye bölüyordu. İki Savaşçı usta ve iki Bilge usta heykelinden oluşan dört heykel ile ana giriş, Tapınağın kurucu Dört Usta'sına atıfta bulunmak üzere on iki devasa sütuna sahipti.
Görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]
Canon dışı görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]
- Disney Infinity 3.0
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "A Hero Discovered"
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "Crossing Paths"
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "Return of the Kyber Saber"
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "Trouble on Tibalt"
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "The Tower of Alistan Nor"
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "The Storms of Taul"
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "The Pit and the Pinnacle"
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "Flight of the Arrowhead"
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "A Perilous Rescue"
- LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures – "Escape from Coruscant"
- LEGO Star Wars: Droid Tales – "Exit from Endor" (Geçmişe dönüşlerde göründü)
- LEGO Star Wars: Droid Tales – "Crisis on Coruscant (bölüm)" (Geçmişe dönüşlerde göründü)
Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]
Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]
|