Menüyü değiştir
Toggle preferences menu
Kişisel menüyü aç / kapat
Oturum açık değil
Your IP address will be publicly visible if you make any edits.

501. Lejyon (hayran organizasyonu)

Bu makale gerçek hayatta bulunan bir konuyu ele alıyor.
Sithpedi sitesinden
Bu makale gerçek hayat organizasyonu 501. Lejyon ile ilgili. evren içi Cumhuriyet/İmparatorluk taburu 501. Lejyon makalesini arıyor olabilirsiniz.
501. Lejyon logosu.
"501 üyelerini Lucasfilm ailesinin bir parçası olarak görüyoruz. Eğlenceli ve duyarlı bir topluluklar ve aynı zamanda birçok insanın yüzünü güldürüyorlar."
Stephen J. Sansweet[1]

Vader'ın Yumruğu olarak da bilinen 501. Lejyon, 1997'de Albin Johnson ve Tom Crews tarafından kurulan dünya çaplı bir Star Wars hayran organizasyonudur. Türkiye de dâhil 59 ülkeyi kapsayan 501. Lejyon dünyanın en büyük İmparatorluk temalı kostüm organizasyonudur. 501. Lejyon, genellikle Star Wars ile ilgili hemen hemen her şey için tanıtım etkinliklerinde bulunabilir ve sık sık hayır etkinliklerinde görünürler.

Kuruluş ve isim[değiştir | kaynağı değiştir]

En başlarda zırhlı Ölüm Yıldızı askerleri için kurulan grup, büyüdükçe Sith Lordları, ödül avcıları gibi filmler ve Genişletilmiş Evren'den kötü karakterleri de bulundurmaya başladı.

501. Lejyon'un isminin ortaya çıkışı; sayı oluşturulurken askerî bir seri numarası, büyük bir rakam olması ve sonundaki 1 sayısı ile özgünlük verilmek istenmişti. Kötü olan ise, isim bulunduğu sıralarda Levi's'ın 501 modeli popülerdi ve sırf bu yüzden alaya maruz kalınabileceği endişesi ortaya çıktı, fakat korkulan meydana gelmedi.

Türkiye 501. Lejyon cosplay grubu

"Lejyon"un hikayesi ise daha farklıydı. Grup adına açılan ilk site "Detention Block 2551" adını taşıyordu ve stormtrooper zırhı giyen hayranların fotoğraflarını gönderdiği küçük bir GeoCities sayfasından ibaretti. Kişi sayısı yeterli bir seviyeye eriştikten sonra hayalî bir askerî ordu oluşturma fikri, site sahiplerine cezbedici geldi. Grubun kurucusunun babası bir İkinci Dünya Savaşı pilotu olduğu için "Squadron" (Filo) ismi kulağa hoş geliyordu fakat stormtrooperlar kara birlikleri olduğu için bu isim anlamsız kalıyordu. Grup aslında o zamanlar küçük olduğu ve öyle kalacağı düşünüldüğü için askerî bir terim olan "Squad" (Manga) isminde karar kılındı.

Zamanla manga terimi aşan üye sayılarına ulaşmasının üzerine yeni bir terim kullanılması gerektiği düşünüldü, ancak birtakım problemle karşılaştılar. Hem üye sayısını belli bir sayı ile sınırlamayan bir terim kullanılmalıydı, hem de sanki kendileri gerçek bir birlikmiş gibi bir isim belirleyip gerçek askerî birimlere saygısızlık edilmemesi gerekiyordu. Çözüm, Star Wars'un yaratıcısı George Lucas'ın formülünde bulundu: tarihî kaynaklardan esinlenildi. Eski Roma lejyonu fikri kulağa hoş geliyordu, eskiydi, seçkin bir kelimeydi ve her ne kadar asker sayısını sınıflandırsa da bu sayı net değildi. Star Wars: Bölüm VI Jedi'ın Dönüşü'da Sheev Palpatine'in "en iyi askerlerden oluşan lejyonunu" duyduklarında bu görüş daha da kesinleşti ve sorun çözüldü.

501. Lejyon Turkish Outpost logosu.

Son olarak, bölgesel birlikler için de bir isim gerekiyordu. Eğer bu kulüp paralı olsaydı, ömrünün uzun olmayacağı ve bu parayı ödemek istemeyenlerin kendi bağımsızlıklarını ilan edebileceği öngörülmüştü. Yine Roma tarihinden esinlenildi ve bölgesel birliklere "Garrison" (Garnizon) adı verildi. İlk üç garnizonu "Doğu", "Batı" ve "Merkez" olarak belirlemek kolay oldu. Zamanla bölgelere "Orta Batı", "Güneybatı", "Kuzeybatı" ve denizaşırı ülkeler için "Avrupa" bölgeleri eklendi.

Yerel alanlarda mangalar oluşturuldu ve grup içerisinde "Detachments" (Müfreze) adı altında tema tabanlı gruplar meydana geldi, çöl askerleri bunun ilk örneği oldu ve onlar için de bir alt oryantasyon düzenlendi.

Bugün dünyanın 61 ülkesinde toplam 8.400'den fazla aktif üyesi vardır. Ateş Çetin tarafından kurulan Türkiye bölüğü, (daha teknik konuşmak gerekirse "ileri karakolu") 2008 yılının Nisan ayında kurulmuştur. 2016 yılının başı itibarıyla üye sayısı 6'dır ve üyeler Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yaşamaktadır.

Lucasfilm tarafından tanınış[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayran organizasyonunun Genişletilmiş Evren'deki ilk resmî tanınışı, Timothy Zahn tarafından yazılan aynı anda 3 Şubat 2004'te yayınlanan Survivor's Quest ve e-kitap Fool's Bargain'da oldu. Gruba olan atıf, Star Wars: Bölüm III Sith'in İntikamı filminde Darth Vader, Jedi Tapınağı kuşatmasında Tapınak'a girerken yanındaki mavi klon asker taburunun "501." olarak tanımlanmasıyla devam etti. Daha sonra Lejyon Star Wars: Klon Savaşları filmi ve dizisinde yoğunlukla gösterildi.

2015 filmi Star Wars: Bölüm VII Güç Uyanıyor'da 501'in logosu, Takodana Kalesi'ndeki bir sancakta görünmektedir.[2][3]

Filmin kendisinde ismi geçmemiş olsa da ürünlerde ve Star Wars: Battlefront II dâhil diğer destek materyallerinde bu isim kullanılmıştı. 501. Lejyon ayrıca kendi yarı üç aylık bülteni olan ve sadece 501'in üyeleri tarafından hazırlanan Static Burst'ü yayınlıyor. Lejyon haber bülteni; dünyadaki güncel olayları, röportajları, asker profillerini ve Lejyon üyelerinin çabalarını sergiliyor. Lucasfilm'den Steve Sansweet, Mary Franklin, Pablo Hidalgo ve Jeremy Bulloch kendileriyle röportaj yapılan isimler arasında.

Uzun metrajlı belgesel filmi Heart of an Empire, bu grubun büyümesini ve hayır işleriyle grubun, ihtiyacı olan çocukların hayatlarına nasıl dokunduğunu anlatıyor. Lejyon ayrıca 2008 Guinnes Rekorlar Kitabı'nda (174. sayfa) "Dünyanın en büyük Star Wars kostüm grubu" olarak yer aldı.

Jon Favreau tarafından yapılan 2018 elevizyon dizisi The Mandalorian'ın ilk sezonunda yapımcılar yeterli stromtrooper zırhına sahip olmadığı için 501. Lejyon'u davet etmişlerdi.[4]

}}

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Testimonials, 501. Lejyon platformunda yayınlandı (13 Ocak 2025 tarihinden kaynağından arşivlendi)
  2. 501st Legion - Facebook: The 501st Legion on Facebook (20 Aralık 2015): "As we lift our restrictions on spoilers, we thought it might be appropriate to express thanks for this "Easter egg" in #TheForceAwakens. A variation of the #501st logo flies proudly on a flag at Maz Kanata's castle on the planet Takodana. Thank you to J. J. Abrams and all of the crew at Lucasfilm and Disney for honoring our contributions to the Star Wars franchise. #StarWars #BadGuysDoingGood" (ekran görüntüsü)
  3. "50 Things to Notice in Star Wars: The Force Awakens" — Star Wars Insider 165
  4. Resmî Star Wars YouTube kanalında The Mandalorian Panel – Sunday (yedek bağlantı)

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]