Menüyü değiştir
Toggle preferences menu
Kişisel menüyü aç / kapat
Oturum açık değil
Your IP address will be publicly visible if you make any edits.

Sithpedi:Kaynak gösterme

Sithpedi sitesinden

Bu sayfa Sithpedi'nin resmî bir politikasıdır.

Sayfanın içeriği, uygulanması gereken bir standart olarak Sithpedistler tarafından benimsenmektedir. Lütfen bu politikaya değişiklik önermek için Senato Salonu'nu kullanın.

Sithpedi'nin kaynak gösterme politikası, makalelerdeki kaynak ve referansları nasıl ve nerede kullanılacağını detaylandırmaktadır. Sithpedi özgün araştırmayı ve fanonu kabul etmez; bütün yazılar güvenilir kaynaklar üzerine yazılmalıdır. Doğrulanabilirlik politikasına göre vikideki bütün bilgiler, güvenilir kaynaklar baz alınarak yazılmalı ve referanslandırılmalıdır.

Tartışmalı ve kaynak belirtilmeyen bütün bilgiler herhangi bir editör tarafından kaldırılabilir.

Neden kaynaklar referanslı olmalı[kaynağı değiştir]

İlgili politika: Sithpedi:Atıf

Ne zaman referans verilmeli[kaynağı değiştir]

Bilgi kutusu, giriş ve makale gövdesi, evren içi makalelerdeki "Sahne arkası" başlığı da dâhil tamamen referanslı olmalıdır.

  • Her ne kadar "kendine kaynak gösterme" -örneğin, bir Star Wars filminde bir konunun görünmesiyle ilgili "Sahne arkası" bölümündeki bir iddiayı söz konusu filme atıfta bulunmak- gereksiz görünse de, bir makalenin metnini tamamen kaynaklandırmak, kaynaksız iddialarla ilgili olası belirsizlikleri ortadan kaldırır. Ayrıca, referans notları, makale gövdesi ile "Notlar ve referanslar" bölümü arasında gezinme bağlantı noktaları olarak işlev görür ve okuyucuların bir makalede belirli bir kaynağa atıfta bulunulan tüm örnekleri hızlı bir şekilde bulmasına olanak tanır.
  • Eğer bir paragraf tek bir kaynağa göre yazıldıysa, referansı paragrafın en sonuna yerleştirin. Ancak eğer birden fazla kaynak geçiyorsa referansları alakalı oldukları cümlelerin sonuna koyun. Son olarak bu da yetmezse son çare olarak kelimeleri referanslayın. Bütün paragraf ve tablo sırası referanslanmalıdır. Birden fazla satıra yayılan bir hücre, bu satırların önceki hücrelerindeki bilgilere başvurur.
  • Eğer gerekli değilse (mesela istisnai iddialarda bulunurken) aynı bilgi için birden fazla kaynak belirtilmemelidir. Eğer bir iddia için birden fazla referans kullanıldıysa, onları artan sırada sıralayın. Örnek olarak, [1][4][5], [4][1][5] değil.
  • Eğer daha önce belirtilmiş bir kaynak kullanılabiliyorsa, mümkünse yeni bir referans eklemek yerine o kaynağı kullanın.

İstisnalar[kaynağı değiştir]

Referans ihtiyacı için aşağıdaki istisnalar geçerlidir:

  • Bilgi kutusu isim alanı
  • Bilgi kutularındaki ISBN alanı: Bu alan Özel:KitapKaynakları'nı doldurmak için kullanılır ve referans içermemelidir.
  • Makale girişi: Giriş bölümünde yer alan tüm bilgilerin madde gövdesinde de yer alması gerektiğinden, giriş bölümüne atıfta bulunulmamalıdır. Düzen Kılavuzu tarafından belirlendiği gibi 165 kelimeden kısa bir gövdeye sahip makalelerde bir giriş bulunmaz, bu da tüm makaleye atıfta bulunulması gerektiği anlamına gelir.
  • Bölüm başlıkları
  • Resimler: Sithpedi'ye yüklenen tüm dosyalar, dosya politikası tarafından zorunlu kılındığı gibi dosya açıklama sayfasında uygun şekilde kaynaklandırılmalıdır. Bu nedenle, maddede kullanılan resimlerde ve diğer dosyalarda referans gösterilmemelidir.
  • Resim açıklamaları: Resim açıklamaları, {{Galeri}} şablonu haricinde referans içermemelidir.
  • Atıflar: {{Atıf}} şablonunu kullanan sözlü alıntılar bir kaynak gerektirir, ancak ayrı bir referans gerektirmez.
  • Görünümler ve jenerik listeleri: Star Wars medyası ile ilgili makalelerde kullanılan {{Görünümler}} ve {{Jenerik}} şablonlarının içeriğine, söz konusu medyanın yayınlanmasından sonra atıfta bulunulması gerekmez.

Nasıl referans verilir[kaynağı değiştir]

Sithpedi, yerleşik MediaWiki referans işleme sistemini kullanır.

Referansları ayarlarken Görsel Düzenleyici (Visual Editor, VE) yerine kaynak düzenleyici (Source editor) kullanmanız önerilir. Bu kılavuz, Kaynak düzenleyicisini kullanarak referansların nasıl yönetileceğini açıklamaktadır.

Referansı yapma[kaynağı değiştir]

Bir referansın ilk kullanımında aşağıdaki kodu ekleyin: <syntaxhighlight lang="html"> [1] </syntaxhighlight> Yer tutucuları uygun içerikle değiştirin:

Referans ismi
Uzun makaleler veya iş birlikleri üzerinde çalışırken, kullanıcıların bir referansın yanlışlıkla tekrarlanmasını önlemek için referans adı olarak tam başlıkları kullanmaları teşvik edilir, ancak bu bir zorunluluk değildir. Daha kısa makalelerde bu gerekli değildir ve kısaltmalar kabul edilebilir. Bu isim okuyucuya görünmeyecektir ve asıl önemli kısım içerik kısmıdır.
Referans içeriği
Bunu referansınızın gerçek içeriği ile değiştirin.
Referans içeriği her zaman referansın ilk örneğinde tanımlanmalıdır, durum böyle olmadığında MediaWiki referans işleyicisi çalışacak olsa bile.
Referans içeriğinin biçimlendirilmesine ilişkin kurallar ve yönergeler için lütfen aşağıya bakın.

Örnekler: <syntaxhighlight lang="html"> [2] </syntaxhighlight> <syntaxhighlight lang="html"> [3] </syntaxhighlight>

Referansı tekrar kullanma[kaynağı değiştir]

Bireysel referansların yalnızca bir kez tanımlanması gerekir. Aynı referansın sonraki eklemelerinde aşağıdaki kodu kullanın: <syntaxhighlight lang="html"> [1] </syntaxhighlight>

Örnekler: <syntaxhighlight lang="html"> [2] </syntaxhighlight> <syntaxhighlight lang="html"> [3] </syntaxhighlight>

Otomatik oluşturulan referanslar[kaynağı değiştir]

Yıl bilgi kutusu gibi bazı aktarılmış şablonlar, otomatik olarak bir veya daha fazla referans oluşturabilir. Bunlar, aşağıda belirtildiği gibi {{Kaynakça}} kullanılmadığı sürece otomatik olarak sayfanın altında görünecektir.

Referans listesini yapma[kaynağı değiştir]

Bir sayfada kullanılan referansların listesi, "Notlar ve referanslar" adlı özel bir bölüme eklenmelidir. Bu, {{Kaynakça}} şablonu kullanılarak gerçekleştirilir: <syntaxhighlight lang="html">

Notlar ve referanslar[kaynağı değiştir]

Şablon:Kaynaka </syntaxhighlight> Notlar ve referanslar bölümünün yerleştirilmesi ve biçimlendirilmesi ile ilgili kurallar için Düzen Kılavuzu'na göz atın.

Referans kuralları[kaynağı değiştir]

Açıklama gerektiren referanslar[kaynağı değiştir]

Atıf yapılan bir kaynak, bir ifade veya bölümün referans alındığı makalenin konusunu açıkça tasvir etmiyor veya başka bir şekilde tanımlamıyorsa referans, söz konusu kaynağın kullanılmasının arkasındaki mantığı açıklamalıdır. Bazı yaygın örnekler şunlardır:

[4] </syntaxhighlight>

    • Çeşitli medyaların tarihlerine referans vermeye yardımcı olmak için kullanılabilecek bir dizi önceden hazırlanmış tarihleme referans şablonu bulunmaktadır.
  • Bir grup için geçerli olan özellikler: Bir kaynak, bir grup özne için geçerli olan bir özelliği, bu gruptaki belirli bir özneden bahsetmeden oluşturabilir.
    <syntaxhighlight lang="html">

[5] </syntaxhighlight>

    • Örnek: Klon askerlerin Jango Fett'in klonları olduğunu ve bu nedenle fiziksel özellikler ve doğum yeri gibi bazı özellikleri paylaştıklarını biliyoruz. Dolayısıyla bir klon askerin doğum yeri, cinsiyeti ve boyu bu şekilde bilinebilir:
    <syntaxhighlight lang="html">

[6] </syntaxhighlight>

Biçimlendirme[kaynağı değiştir]

  • Referanslar noktalama işaretlerinden hemen sonra ve tırnak işaretlerinin dışında yer alır, cümle sonu ile referans etiketi arasında boşluk bırakılmaz. Aşağıdaki istisnalar geçerlidir:
    • Referans, çizginin hemen arkasından gelmelidir (bkz. SP:TİRE)
    • Bir parantez kümesine tek bir referansla atıfta bulunuluyorsa, referansı kapanış parantezinden hemen sonra yerleştirin. Birden fazla referans kullanılıyorsa, referansları parantezlerin içine dâhil edin.
  • Referanslar, "Görünümler" ve "Kaynaklar" bölümlerindeki girişler gibi biçimlendirilmelidir. Bu, kitap başlıkları vb. gibi uygun yerlerde italik yazmayı da içerir.
  • Yalnızca tam cümle oluşturan referansların sonuna nokta konulmalıdır.
  • Bağlantı verme amacıyla, tüm referanslar bağımsız varlıklar olarak ele alınır. Bu nedenle bahsi geçen tüm konulara, her bir referansta ilk kez bahsedildiklerinde bağlantı verilmelidir.
  • Makalelerde çizgi romanlardan alınan bilgiler, genel seri, hikâye dizisi veya derleme (ticari ciltli kitaplar veya ciltli koleksiyonlar gibi) olarak değil, tek tek çizgi roman sayısı veya çizgi roman hikâyesi olarak belirtilmelidir.
  • Referanslar, özel bir referans ihtiyacı olmadıkça bilgileri tek tek sayfa veya bölüm numarasına göre belirtemez. Bu, {{CSWERef}} gibi sayfa numarası parametreleri içeren atıf şablonları için geçerli değildir.
  • Bu amaç için özel bir kaynak gösterme şablonu bulunmadığı sürece Sithpedi'deki makalelerde yer almayan çalışmalara olan referanslarda Modern Language Association (MLA)'a referans verilmelidir. Ayrıca, alıntının kendisinde "Baskı" ibaresi kullanılmamalıdır.

Referans şablonları[kaynağı değiştir]

Eğer mevcutsa referans şablonları kullanın. Sithpedi,

Sithpedi referans şablonu kullanımı için aşağıdaki uygulamaları standartlaştırmıştır:

  • Tek bir kaynakta birden fazla parametreye atıfta bulunmak amacıyla tasarlanmış referans şablonları, yalnızca bir kaynağın adını güzelleştirmek için kullanılamaz.
    Örnek:  "An Old Flame in Need..."—Shadows of the Empire Sourcebook,  Shadows of the Empire Sourcebook değil.
  • Referans şablonları sadece bir kaynağın adını bir logo ile süslemek için kullanılamaz veya oluşturulamaz.
  • Aşağıda belirtildiği gibi {{CSWERef}} haricinde, mevcut kaynak gösterme şablonları "Görünümler", "Kaynaklar", "Notlar ve referanslar" ve "Dış bağlantılar" bölümlerinde uygun olduğunda kullanılmalıdır
  • İsteğe bağlı "yazar", "tarih" ve "alıntı" parametreleri yalnızca bir makaledeki "Notlar ve referanslar"da kullanılabilir.

CSWERef[kaynağı değiştir]

  • {{CSWERef}}, tüm parametreler dâhil olmak üzere, uygun olduğunda bireysel atıf referanslarında kullanılmalıdır
  • {{CSWERef}}, "Kaynaklar" listesinde kullanılamaz; bunun tek istisnası, bir girdide bir konuya atıfta bulunulduğu ancak kendi özel girdisi olmadığı durumlardır. Bu durumda şablon, sayfa numaraları belirtilmeden kullanılmalıdır.
    • Ek olarak, bir konunun kendine ait bir girdisi yoksa ve birden fazla girdide referans veriliyorsa, makale "Kaynaklar" listesinde bu şekilde biçimlendirilecektir: *The Complete Star Wars Encyclopedia (Birden fazla girdide bahsedildi) — {{CSWERef}} bu amaç için özel bir parametreye sahiptir: {{CSWERef|multiple}}

Arşiv bağlantıları[kaynağı değiştir]

Haricî bir bağlantıya atıfta bulunurken, kalıcı bir arşiv bağlantısı (yedek bağlantı olarak da adlandırılır) referansa dâhil edilmelidir. Bu amaçla Internet Archive'ın Wayback Machine'i veya archive.today adreslerini kullanın.

  • Sosyal medya gönderileri de yedek bağlantı bulunmalıdır. Hesap açılmadan gönderileri görüntülenemeyen ve dolayısıyla arşiv bağlantıları çalışmayan referanslar için ilgili gönderinin bir ekran görüntüsü Sithpedi'ye yüklenebilir.
  • Sithpedi topluluğu, özellikle makale adaylığı sürecindeki makale inceleme panelleri, sosyal medya gönderileri de dâhil bir yedek bağlantı ya da ekran görüntüsüyle desteklenemeyen ve süresi geçmiş dış bağlantıların geçerliliğini yargılayabilir. Asıl URL ve içeriğin artık mevcut olmadığı, referansta belirtilmeli.

Teknik sınırlamalar[kaynağı değiştir]

  • Referans içinde referans kullanılamaz. <ref name="Cloak of Deception">''Cloak of Deception'' Ayrıca <ref name="Darth Maul: Shadow Hunter" />'da da bahsedildi</ref> doğru çalışmaz.
  • {{Kaynakça}} altındaki referanslar, bir referans listesinin içerisinde sıralanmaz. Bu yüzden Düzen Kılavuzu sıra kutularını "Notlar ve referanslar" bölümünün üstüne yerleştiriyor.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]

  1. 1,0 1,1 Referans içeriği
  2. 2,0 2,1 The Essential Atlas
  3. 3,0 3,1 Star Wars: Klon Savaşları – "Yardım Hatları"
  4. Star Wars: Battles that Changed the Galaxy, Linwodo'nun Star Wars: Galaksi Atlası'nın YSÖ 19'a tarihlediği Kashyyyk Savaşı'ndan hemen sonra avlanarak öldürüldüğünü belirtmekte.
  5. StarWars.com Star Wars: The Essential Atlas Online Companion - StarWars.com (makale) (yedek bağlantı)Jeyell sistemyle ilgili verilere dayanarak
  6. Clone Troopers - Databank (yedek bağlantı) — Tüm klon askerler için ilgili biyografik ve fiziksel ayrıntılara dayanarak