top of page
  • Yazarın fotoğrafıeast

X-Wing ve çok daha fazlasının tasarımcısı Colin Cantwell vefat etti

Güncelleme tarihi: 25 May 2022

Star Wars'a olan katkılarını bir kenara bıraksak bile Colin Cantwell mükemmel bir hayat yaşadı. İnanılmaz yetenekli sanatçı kariyerinde NASA'dan ve Star Wars tasarımlarından kendi bilim kurgu romanlarına kadar çok fazla içerik üretti. Cantwell, bu hafta sonu evinde 90 yaşında vefat etti.


Cantwell büyük ihtimalle Ralph McQuarrie'den birkaç gün önce George Lucas ile 1974 Kasım'ında Star Wars: Yeni Bir Umut (1977) olarak bilinecek proje üzerinde çalışmaya başladı. Star Wars projesinde işe alınan muhtemelen ilk çalışan olan Cantwell, çeşitli bir dizayn ve uzay zemininden geliyordu. Bu nedenle Lucas'ın çeşitli gemi fikirlerini hayata getirmekle yükümlü olan Cantwell, amansız sayıda tasarım ve prototip ile Star Wars'un gemi yapısını oluşturdu. Bu tasarımlar arasında X-wing, Y-wing (The Making of Star Wars'a göre ilk kabul edilen tasarım), TIE savaşçısı, Yıldız Destroyeri, Ölüm Yıldızı, karasüratçisi, kum paletlisi ve abluka yarıcı (asıl olarak Millennium Falcon için yapılan bir tasarım) bulunmaktaydı. Tabii Cantwell'in yaptığı ve aslında Tatooine'de yapılan bir yarış sahnesi için tasarlanan T-16 hava atlayıcısı modelinden bahsetmesek olmaz. Yarış sahnesi fikrinden vazgeçilmesi üzerine model, Yeni Bir Umut'ta Luke'un eline alıp oynadığı oyuncak oldu.


Cantwell, Milennium Falcon'un daire şeklindeki son tasarımını yapmış olmasa da orijinal abluka yarıcısının koni şeklindeki kokpiti, Falcon'a olan dönüşümünde kullanılmıştı.

Sanat yönetmeni Joe Johnston ve diğerleri, Cantwell'in çalışmalarını çekim için gerekli özel ihtiyaçlara göre rafine etmiş ve McQuarrie ilk konsept çizimlerini Cantwell'in tasarımlarını baz alarak yapılmıştı. Ancak her şey Lucas'ın fikirlerini gerçek hayata dökmekte mükemmel bir iş çıkaran Cantwell ile başladı. Bunlara X-wing'in kanatlarını açıp kapatabilmesi dahildi. Cantwell bunun için "Uzayda silahlarını aynı bir Batı filmi gibi çekebilmesi gerekiyordu, [kanatları açıp kapatabilmesi] bunun eşdeğeri."


"Colin'in hayal gücü ve yaratıcılığı en baştan beri belliydi. En başından beri bizimleydi ve Yeni Bir Umut için ilk gemi tasarımları ve prototipleri yapan oydu. Sanatçılığı, günümüzde görüldüğü an tanınabilen gemiler için görsel temeli atmamda bana yardım etti."

1932'de doğan Cantwell'in uzaya olan ilgisi muazzam bir okuma açlığı ile genç yaşta başlamıştı. UCLA'de ilgi alanlarından başka biri olan animasyonda anadal yaptı ve okulun o alandaki ilk mezunu oldu. Buna ek olarak Cantwell'in portfolyosundan etkilenen Frank Lloyd Wright, Cantwell'e kişisel bir davet yollayarak Mimarlık Okulu'ndan mimarlık diploması almasına yol açmıştı.


Bütün bu ilgi alanları bir araya geldiğinde şaşırtıcı bir kariyer yolculuğu ortaya çıkarmakta. Cantwell'in ilk çalışmaları NASA ile Jet Propulsion Laboratory'de görev ve halka açık tasarım dersleri tasarlama içeriyordu. Bunlara ek olarak 1969'daki aya inişte görevi canlı olarak televizyonda sunan Walter Cronkite'a NASA'dan gelen güncellemeleri aktarmaktı.

Film dünyasına dalış yapan Cantwell, Stanley Cubrick'in ikonik 2001: A Space Odyssey (1968) filminde çalışmış, filmdeki yenilikçi uzay sahnelerini tasarlamıştı. Film ve televizyondaki diğer çalışmaları Close Encounters of the Third Kind (1977), Buck Rogers in the 25th Century (1979) ve War Games'i (1983) içermekte. Özellikle War Games, Hewlett Packard monitörleri sadece birkaç renk görüntüleyebilmekten 5.000 renk görüntülemeye çıkaran programını yazmasına yol açmıştı.


Cantwell, 2016 ve 2018'de yayınlanan filmleriyle kendi bilim kurgu hikayeleri CoreFires 1 and Core Fires 2'yi dünyaya açmış ve "Bu, sevgi için yapılan bir iştir. Yaklaşık 25 yıldır yapımda olan bu içeriklerin sonunda gün yüzü görmesi beni çok mutlu ediyor." yorumunu yapmıştı


Cantwell'in anıları, eşi Sierra Dall ile yaşamakta.


Arkasında güçlü bir miras bırakan Cantwell; sanat, bilim ve tasarımı sadece Star Wars değil, bütün dünyayı ektleyen bir biçimde bir araya getirdi. Yaratıcı ruhunu bizlerle paylaştığın için teşekkür ederiz Colin.

 

StarWars.com özeti: Boş


Çevirmen: east

11 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page